You are currently viewing Bou & Associats, una llarga trajectòria de treball en equip

Bou & Associats, una llarga trajectòria de treball en equip

El despatx Bou & Associats compta amb professionals amb molta experiència i de diverses especialitats. El tracte de proximitat amb el client i la seva visió global són els seus principals fets diferencials.

La secció jurídica de Bou & Associats va néixer fa més de 30 anys com una extensió d’un grup que fins llavors integrava serveis d’assessoria de matèria fiscal i comptable. La introducció d’una nova àrea jurídica, impulsada per Joan Bou i Maite Lladó, va obrir el grup a les especialitzacions en Dret Civil i Tributari.
A poc a poc el despatx ha anat creixent i a dia d’avui és un despatx multidisciplinari que també comprèn serveis en Dret Fiscal, Dret Bancari i Tributari, entre d’altres.

Tot plegat va començar a prendre forma gràcies a l’esforç dels seus dos socis fundadors, que van introduir una secció jurídica que ha anat creixent fins a constituir un despatx amb professionals especialitzats en les diferents àrees que abraça l’ampli món del dret.

«El nostre ADN és el Dret Civil i el Mercantil, estem molt posats en temes successoris i matrimonials, tot i que inicialment érem un despatx molt de Dret Preventiu, tret que encara mantenim», explica Joan Bou, fill de Juli Bou, fundador de l’assessoria. Bou està especialitzat en Dret Mercantil, per la qual cosa tracta qualsevol assumpte relacionat amb el món empresarial i, més concretament, l’empresa familiar.

L’evolució de la jurisprudència ha comportat que el despatx també s’hagi convertit en un punt de consulta d’altres professionals. «Cada vegada ens trobem que hi ha gent que necessita un cop de mà en temes fiscals i mercantils degut a l’alta especialització que requereix», apunta Maite Lladó, «nosaltres fem un assessorament puntual, oferint-los l’ajuda que necessiten». La vessant judicial, però, també està molt lligada a la trajectòria del despatx amb un equip integrat especialitzat en plets. Les advocades que conformen aquesta branca tenen una llarga experiència en litigis, que tot i així combinen amb d’altres àrees en una feina coordinada i complementada entre l’equip. «Tot i que cadascú té una especialitat que controla més que una altra, ens encaixem entre totes per tal de tenir una visió general dels casos», explica l’Eva Martínez, una de les advocades matrimonialistes. «Aquest és el nostre fet diferencial, ja que tot i ser matrimonialista, cal tenir també visió mercantil i fiscal, ja que molts matrimonis gironins tenen un perfil de petita i mitjana empresa».

Una altra de les particularitats del despatx és sens dubte la seva proximitat amb el client, la seva visió global i el recolzament entre els seus professionals. I és que una de les coses més imprescindibles pel despatx són les seves reunions setmanals, on fan balanç de la setmana, fan una pluja d’idees i on també es discuteixen els casos que porta cadascú per tal d’ajudar-se, i en cas pertinent, derivar casos. «Si ens treuen això, ens treuen el nostre ADN perquè en aquesta pluja d’idees hi ha la nostra identitat com a grup», indica Bou. «Per nosaltres treballar en equip és això». El despatx abasta una clientela que va des de grans empreses gironines fins a particulars. Els punts forts del despatx són l’assessorament i contenciós mercantil, el dret de successions, el dret matrimonial i les diferents branques del dret Civil. A més, una altra de les àrees que tornen a tenir moviment són les adquisicions d’empreses i negocis, així com inversions immobiliàries, que el despatx també ofereix a través d’un assessorament als clients amb operacions de compravenda o altres, fent un acompanyament a través de l’estudi del tema, dels permisos necessaris, els temes tributaris que se’n poden derivar, etc. «Hi ha cert moviment de gent que no té por, és a dir, empreses que comencen a fer inversions», explica Lladó, «Es tracta d’empresaris de serveis i de tota la vida que fan ampliacions del negoci o que veuen oportunitats noves del seu àmbit de treball, no es tracta d’especuladors de l’època immobiliària», sosté l’advocada Lladó.

I és que després d’uns anys més aviat foscos arran de la crisi econòmica i financera, Bou admet que ara torna a haver-hi una «certa, moderada i raonable» activitat empresarial i immobiliària després d’uns anys de crisi que van ser «molt durs» per moltes empreses.

Abusos bancaris
El context social i la crisi econòmica ha fet que el despatx hagi acollit molts assumptes de Dret Bancari que s’han traduït en casos d’abús bancari. De fet, començant amb un tipus de productes financers de risc anomenats «swaps», seguint amb les preferents i arribant actualment amb la compra d’accions del Banc Popular, unes reclamacions bancàries que majoritàriament tenen èxit. «Estem vivint la 3ª generació d’aquest tipus de litigis», diu Bou, que calcula que el despatx ha portat més d’una seixantena de casos relacionats amb els swaps. Així mateix, també han treballat casos sobre la Llei de la Segona Oportunitat, una normativa que permet fer una remissió del deute d’una persona física, i que està en funcionament des del 2015. «És una gran desconeguda i tot i així pot donar moltes solucions a molta gent que ha patit molt durant aquests anys de la crisi», expressa.

Pioners: Primera sentència de les «swap»
El despatx Bou & Associats, i concretament l’advocat Joan Bou va ser pioner en obtenir la primera sentència gironina en matèria de swaps favorable a un client. Va ser el passat 25 de febrer de 2011, quan l’Audiència de Girona es va posicionar a favor del seu client, i va sentenciar a la llavors Catalunya Caixa a retornar uns 16.000€ al client per no aclarir de forma documental dels riscos que se sotmetia en contractar i anul·lar el producte.

Article publicat a El Suplement Especial d’Advocats del
DIARI DE GIRONA (28/01/2019)