You are currently viewing La compravenda d’una farmàcia ha de tributar per Actes Jurídics Documentats

La compravenda d’una farmàcia ha de tributar per Actes Jurídics Documentats

El Tribunal Suprem s’ha pronunciat en dos recents sentències de 26 de novembre -rec. 3873/2019 i rec. 3631/2019– sobre la subjecció o no a l’ITP i AJD, en la modalitat AJD, de les primeres còpies d’escriptures que documentin la compravenda d’una oficina de farmàcia. La segona sentència reprodueix, en essència, la primera, per la qual cosa ens referirem a aquesta última.

En el supòsit plantejat en la sentència, la Direcció General de Tributs de la Comunitat de Madrid considera que, en els casos en què s’aliena una oficina de farmàcia documentada en escriptura pública, es compleixen els requisits exigits per l’article 31.2 de l’TRLITPAJD perquè l’operació quedi subjecta a AJD. És a dir, es tracta d’una primera còpia d’escriptura pública, té per objecte quantitat o cosa valuable, conté un acte o contracte inscriptible en el Registre de Béns Mobles i l’acte no està subjecte a ISD o a les modalitats TPO o OS de l’ITP i AJD.

Per contra, el TSJ de la Comunitat de Madrid, va considerar que la transmissió de l’oficina de farmàcia no està subjecta a l’AJD a l’entendre que, encara que es tracti d’una escriptura que té per objecte cosa avaluable econòmicament, aquesta operació no és inscriptible en el Registre de Béns Mobles, almenys de manera preceptiva, constitutiva o amb efectes enfront de tercers, de manera que no es compleix amb el requisit establert a l’art- 31.2 del TRLITPiAJD.

Doncs bé, el TS estima el recurs de cassació interposat per la Comunitat de Madrid i considera que aquesta operació queda subjecta a la modalitat AJD de l’Impost al tractar-se d’una operació inscriptible en el Registre de Béns Mobles. Així, es fixa el següent criteri interpretatiu en relació amb l’article 31.2 del TRLITPAJD:

“La primera còpia d’una escriptura notarial en la qual es documenta la cessió o transmissió d’una oficina de farmàcia és un acte subjecte, d’acord amb el que disposa l’article 31.2 TRLITPAJD, a l’impost sobre actes jurídics documentats, a l’ésser inscriptible tal títol en el Registre de Béns Mobles creat a la disposició addicional única del Reial decret 1828/1999, de 3 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament del Registre de Condicions Generals de la Contractació. En particular, la cessió o transmissió de l’oficina de farmàcia pot encaixar en la disposició addicional única del Reial decret 1828/1999, concretament, en el seu núm. 1, Secció 5a (“Secció d’altres béns mobles registrables”); i no hi ha cap altra norma que impedeixi la inscripció d’aquesta operació en el Registre de Béns Mobles, amb independència de quina sigui l’eficàcia o efectes que s’atorgui a aquesta.”

A aquesta conclusió arriba el TS partint de la doctrina fixada anteriorment en les sentències de 25 d’abril de 2013 (rec. 5699/2010) i de 13 de setembre de 2013 (rec. 4600/2012), que es pot sintetitzar en el següent:

  • A l’efecte del fet imposable de l’AJD, quota variable, documents notarials, no cal que l’acte o negoci s’inscrigui, només cal que sigui inscriptible.
  • La inscribilitat s’ha d’interpretar com accés als Registres, sent suficient amb que el document sigui susceptible d’inscripció, amb independència que es porti a efecte o no o que sigui obligatòria o voluntària.