You are currently viewing Mesures tributàries en el Reial decret llei 35/2020

Mesures tributàries en el Reial decret llei 35/2020

A part de les mesures tributàries aprovades en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021, que es va publicar al BOE el 31 de desembre de 2020, durant el mes de desembre s’han aprovat altres normes que tenen transcendència en l’àmbit fiscal. La més important és el Reial decret llei 35/2020, de 22 de desembre, de mesures urgents de suport al sector turístic, l’hostaleria i el comerç i en matèria tributària (BOE 23 de desembre), que incorpora les següents mesures:

I. Ajornament de deutes tributaris (Art. 8)

  • Es podrà concedir l’ajornament de l’ingrés del deute tributari de declaracions-liquidacions i autoliquidacions el termini de presentació i ingrés finalitzi des del dia 1 d’abril i fins el 30 d’abril de 2021 (ambdós inclosos). Per a això, s’han de complir els requisits de l’art. 82.2.a) de la LGT relatius a la dispensa total o parcial de garanties.
  • L’anterior s’aplicarà als pagaments de retencions o ingressos a compte, IVA i pagaments fraccionats de l’IS (lletres b), f) i g) de l’art. 65.2 de la LGT.
  • Podran sol·licitar l’ajornament les persones o entitats amb un volum d’operacions no superior a 6.010.121,04€ l’any 2020.
  • L’ajornament serà per un període de sis mesos i no es meriten interessos en els primers tres mesos d’aquest.

II. Reducció en el 2020 del rendiment net en el règim d’estimació objectiva de l’IRPF i de la quota meritada per operacions corrents en el règim simplificat de l’IVA (Art. 9)

  • Es preveuen unes reduccions del 20 o del 35% en funció del tipus d’activitat.

III. Reducció del nombre de períodes impositius afectats per la renúncia al mètode d’estimació objectiva en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent als exercicis 2020 i 2021 (Art. 10)
Els contribuents que determinin el seu rendiment net per estimació directa per haver renunciat el 2020 al mètode d’estimació objectiva de l’IRPF, podran tornar a determinar el seu rendiment net per estimació objectiva en el 2021 i 2022, si compleixen els requisits per a la seva aplicació i revoquen la seva renúncia al termini previst o el pagament fraccionat del primer trimestre dels exercicis 2021 o 2022.

Els contribuents de l’IRPF que calculin el seu rendiment net mitjançant estimació objectiva i renunciïn a la seva aplicació per a 2021, podran tornar a aplicar-lo en l’exercici 2022 si compleixen els requisits per a la seva aplicació i revoquen la seva renúncia en els terminis establerts o el primer pagament fraccionat del primer trimestre del 2022.

Les renúncies i revocacions anteriors també tindran efectes en els respectius règims especials de l’IVA i de l’IGIC.

IV. Es fixen mesures per pal·liar la incidència dels estats d’alarma decretats en el 2020 en la determinació del rendiment anual d’acord amb el mètode d’estimació objectiva de l’impost sobre la Renda de les Persones Físiques i en el càlcul de la quota meritada per operacions corrents del règim especial simplificat de l’Impost sobre el Valor Afegit en aquest període (Art. 11)

  • No es computarà, en cap cas, com a període en el qual s’hagués exercit l’activitat, els dies en què va estar declarat l’estat d’alarma en el primer semestre del 2020, així com els dies del segon semestre del 2020 en què, estant declarat o no l’estat d’alarma, l’exercici efectiu de l’activitat econòmica s’hagués vist suspès com a conseqüència de les mesures adoptades per l’autoritat competent per corregir l’evolució de la situació epidemiològica derivada de la SARS-CoV-2.
  • Per a la quantificació dels mòduls “personal assalariat», «personal no assalariat” i “personal empleat», si és el cas, no es computaran com a hores treballades les corresponents als dies a què es refereix el paràgraf anterior i per a la quantificació dels mòduls «distància recorreguda» i «consum d’energia elèctrica» no es computaran els quilòmetres recorreguts ni els quilowatts/hora que proporcionalment corresponguin a aquests dies.
  • En el cas d’activitats en l’Annex II de l’Ordre reguladora, per al càlcul de la quantitat a ingressar del pagament fraccionat en funció de les dades- corresponent al quart trimestre del 2020 de l’IRPF, no computaran com a dies d’exercici de l’activitat, en cap cas, els dies naturals en què l’exercici efectiu de l’activitat econòmica s’hagués vist suspès com a conseqüència de les mesures adoptades per l’autoritat competent per corregir l’evolució de la situació epidemiològica derivada de la SARS-CoV-2.

V. Renúncies i revocacions de l’estimació objectiva i règims especials simplificat, agricultura, ramaderia i pesca de l’IVA (Art. 11)

  • El termini de renúncies i la seva revocació que han de produir efectes en 2021 serà des del dia 24 de desembre de 2020 al 31 de gener de 2021. Les ja realitzades durant el mes de desembre de 2020 abans del termini anterior es consideraran realitzades en termini, tot i que es podrà modificar l’opció en el termini indicat en primer lloc.

VI. Incentiu fiscal per fomentar la rebaixa de la renda arrendatària (Art. 13)

  • S’afegeix una disposició addicional quaranta-nou a la Llei de l’IRPF sobre despeses deduïbles dels rendiments de capital immobiliari corresponents a lloguers de locals a determinats empresaris durant el període impositiu 2021.
  • Amb determinats requisits establerts podran computar en el 2021 pel càlcul del rendiment del capital immobiliari com a despesa deduïble la quantia de la rebaixa en la renda arrendatària que voluntàriament hagin acordat a partir de 14 de març de 2020 corresponents a les mensualitats meritades en els mesos de gener, febrer i març de 2021. L’anterior no s’aplicarà quan la rebaixa en la renda arrendatària es compensi amb posterioritat per l’arrendatari mitjançant increments en les rendes posteriors o altres prestacions o quan els arrendataris siguin una persona o entitat vinculada amb l’arrendador.

VII. Deduïbilitat de pèrdues per deteriorament dels crèdits derivades de les possibles insolvències de deutors en empreses de reduïda dimensió en els períodes impositius que s’iniciïn el 2020 i 2021 (Art. 14)

  • Els contribuents de l’Impost sobre Societats, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques o de l’Impost sobre la Renda de No Residents que obtinguin rendes mitjançant establiment permanent situat en territori espanyol podran en els períodes impositius que s’iniciïn l’any 2020 i en el any 2021 deduir, en aquests períodes, les pèrdues per deteriorament dels crèdits derivades de les possibles insolvències de deutors quan en el moment de la meritació de l’impost el termini que hagi transcorregut des del venciment de l’obligació a què es refereix la lletra a) de l’ apartat 1 de l’article 13 de l’esmentada llei sigui de tres mesos.

VIII. Reducció del termini perquè les quantitats degudes pels arrendataris tinguin la consideració de saldo de dubtós cobrament (Art. 15)

  • Aquest termini fixat en l’art. 13.e). 2n del RIRPF seran durant els exercicis 2020 i 2021 de tres mesos.

IX. Modificació de la lletra a) en l’apartat 3 de l’article 42 de la Llei de l’IRPF (Disposició final primera)

  • Modificació relativa a l’exempció de determinats rendiments de treball en espècie en relació amb les fórmules indirectes de lliuraments als treballadors en cantines menjadors d’empresa i economats de caràcter social.

    Es realitza una adaptació a la situació provocada per la pandèmia del COVID-19 afegint a aquest apartat el següent, (…) amb independència que el servei es presti en el mateix local de l’establiment d’hostaleria o fora d’aquest, prèvia recollida per l’empleat o mitjançant el seu lliurament en el seu centre de treball o al lloc triat per aquell per desenvolupar la feina en els dies en què aquest es realitzi a distància o mitjançant teletreball. (…)

X. Tipus impositiu aplicable de l’Impost sobre el Valor Afegit als lliuraments, importacions i adquisicions intracomunitàries de determinats béns i prestacions de serveis necessaris per a combatre els efectes del SARSCoV-2 així com a efectes del règim especial del recàrrec d’equivalència (Disposició final setena)

  • Es estable l’aplicació del tipus 0 en l’IVA i en el recàrrec d’equivalència dels lliuraments, importacions i adquisicions intracomunitàries de determinats béns, amb entrada en vigor des del 24 de desembre i fins al 31 de desembre de 2022, sobre productes sanitaris per a diagnòstic in vitro, vacunes contra la SARS-CoV2 autoritzades per la Comissió Europea, els serveis de transport, emmagatzematge i distribució dels anteriors.

    Aquest tipus d’operacions s’han de documentar en factura com a operacions exemptes.