You are currently viewing Novetats en l’IRPF – Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal

Novetats en l’IRPF – Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal

Arrendament de béns immobles
La reducció del 60% sobre el rendiment net del capital immobiliari que s’aplica en casos d’arrendaments destinats a habitatge habitual, únicament serà aplicable a contribuents que incloguin aquest rendiment en la seva autoliquidació abans que s’hagi iniciat un procediment de verificació de dades, comprovació limitada o d’inspecció que inclogui en el seu objecte la comprovació de tals rendiments.

Tampoc afectés la reducció a aquells rendiments nets positius derivats d’ingressos no inclosos o de despeses indegudament deduïdes en l’autoliquidació.

Aquesta modificació s’aplica amb efectes l’11 juliol de 2021.

Aquesta mesura s’introdueix a causa de la recent sentència 3264/2020 del Tribunal Suprem de 15 d’octubre de 2020, on es donava la raó als contribuents i permetia aplicar la reducció en els casos en què el rendiment per l’arrendament de béns immobles no s’hagués declarat en l’autoliquidació i s’incorporés a la mateixa com a conseqüència d’un procediment inspector o de comprovació limitada.

Pactes successoris
S’introdueixen modificacions per impedir l’actualització dels valors i dates d’adquisició de l’element adquirit mitjançant pacte successori, impedint així que, quan el bé es transmet posteriorment, es produeixi una menor tributació que si el bé hagués estat transmès directament a un tercer pel titular original (causant no mort).

D’aquesta manera, s’estableix que, en les adquisicions lucratives per causa de mort derivades de contractes o pactes successoris amb efectes de present, el beneficiari dels mateixos que transmeti abans de cinc anys des de la celebració del pacte o de la mort del causant, si fos anterior, els béns adquirits, se subrogarà en la posició d’aquest, respecte al valor i data d’adquisició d’aquells, quan aquest valor és inferior al que resulti de l’aplicació de les normes de l’Impost sobre Successions i Donacions.

Això suposa una important limitació als pactes successoris doncs, amb l’antiga redacció, en el cas d’alienació dels béns rebuts mitjançant pacte successori, l’adquirent únicament tributava per la plusvàlua generada tenint en compte com a valor d’adquisició aquell que se li hagués donat en el pacte successori. Amb la nova redacció, en el cas de transmetre els béns abans dels cinc anys assenyalats haurà de subrogar-se en el valor i data d’adquisició que tinguessin per al causant/donant en el moment de la realització del pacte i no aquell valor que se li hagués donat en aquest acte.

Aquesta modificació serà aplicable a les transmissions de béns que haguessin estat adquirits de forma lucrativa per causa de mort en virtut de contractes o pactes successoris amb efectes de present efectuades a partir de l’11 de juliol de 2021.

Fons i societats d’inversió cotitzats (ETF)
S’equipara el tractament de les inversions en fons i societats d’inversió cotitzats que cotitzen en borses estrangeres amb la de fons i societats d’inversió cotitzats que cotitzen a la borsa espanyola. D’aquesta manera, no serà aplicable el règim de l’ajornament amb independència del mercat, nacional o estranger en què cotitzin.

Fins a la data únicament s’excloïa del règim de diferiment a les inversions en fons i societats d’inversió cotitzats a la borsa espanyola. A partir de gener s’amplia la mesura als fons d’inversió i societats d’inversió cotitzats, qualsevol que sigui el mercat regulat o sistema multilateral de negociació en què cotitzin i la composició de l’índex que reprodueixin, repliquin o prenguin com a referència. Per tant, tots passen a tributar igual.

Aquesta modificació s’aplica a partir de l’1 de gener de 2022.

També es regula un règim transitori que permetrà aplicar el règim de traspassos als ETF no cotitzats a Espanya adquirits abans de l’1 de gener de 2022 sempre que l’import del reemborsament o transmissió no es destini a l’adquisició d’altres ETFs similars.

Obligació d’informació a les criptodivises
Amb la finalitat de reforçar el control sobre les criptodivises, s’introdueix una obligació formal d’informació a l’Administració Tributària.

L’obligació d’informació comprèn tant els saldos en cada moneda virtual diferent, així com adquisició, transmissió, permuta i transferència, relatives a monedes virtuals, a més dels cobraments i pagaments realitzats en aquestes monedes, en què intervinguin o intervinguin, presentant relació nominal de subjectes intervinents amb indicació del seu domicili i número d’identificació fiscal, classe i nombre de monedes virtuals, així com preu i data de l’operació.

Subjectes obligats a informar: Les persones i entitats residents a Espanya que proporcionin serveis en nom de tercers per salvaguardar claus criptogràfiques privades i per mantenir, emmagatzemar i transferir monedes virtuals, i els establiments permanents i entitats residents a Espanya que proporcionin serveis de canvi entre monedes virtuals i diners de curs legal, o entre diferents monedes virtuals o intermedien de qualsevol forma en aquestes operacions, així com els que realitzen ofertes inicials de noves monedes virtuals, respecte de les que lliurin a canvi d’aportació d’altres monedes en territori espanyol.

Aquesta nova obligació d’informació s’introdueix amb efectes l’11 de juliol de 2021.