You are currently viewing Ha canviat la prohibició de realitzar hores extraordinàries dels treballadors reincorporats mentre es manté a treballadors a l’ERTO?

Ha canviat la prohibició de realitzar hores extraordinàries dels treballadors reincorporats mentre es manté a treballadors a l’ERTO?

La realització d’hores extraordinàries pels treballadors reincorporats mentre es manté a treballadors a l’ERTO és una conducta sancionable i que està sent controlada per la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) amb més intensitat perquè coincideix amb el fet que els treballadors que romanen en ERTO estan percebent prestacions per desocupació; i l’empresa que ha realitzat un ERTO està gaudint d’exoneracions en la cotització a la Seguretat Social.

En concret, la conducta que la ITSS considera infracció és la següent:
· Realitzar hores extraordinàries dels treballadors reincorporats mentre es manté a treballadors a l’ERTO
.

El Reial decret llei 24/2020, de 26 de juny, de mesures socials de reactivació de l’ocupació i protecció de la feina autònom i de competitivitat del sector industrial, assenyala, de forma expressa, recurs que NO podran realitzar hores extraordinàries durant l’aplicació dels expedients de regulació temporal d’ocupació.

S’indica que aquesta conducta pot constituir infracció de l’empresa afectada, en virtut d’expedient incoat a l’efecte, si s’escau, per la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

El Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l’ocupació, que regula els ERTOs des de l’1 d’octubre, estableix en l’article 7 que:

No podran realitzar hores extraordinàries, establir noves externalitzacions de l’activitat, ni concertar noves contractacions, siguin directes o indirectes, durant l’aplicació dels expedients de regulació temporal d’ocupació a què es refereix l’esmentat Reial decret.

Aquesta prohibició podrà ser exceptuada en el supòsit en què les persones regulades i que presten serveis al centre de treball afectat per les noves contractacions, directes o indirectes, o externalitzacions, no puguin, per formació, capacitació o altres raons objectives i justificades, desenvolupar les funcions encomanades a aquelles, prèvia informació al respecte per part de l’empresa a la representació legal de les persones treballadores.

Per tant, la situació es manté en aquesta qüestió exactament igual que abans d’aprovar-se el Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l’ocupació.