You are currently viewing He de tributar per les rendes d’arrendament no pagades durant l’estat d’alarma?

He de tributar per les rendes d’arrendament no pagades durant l’estat d’alarma?

Durant la vigència de l’estat d’alarma, molts propietaris de locals de negoci han deixat de percebre les rendes de lloguer a causa de la impossibilitat dels arrendataris de fer front al pagament de les mateixes com a conseqüència de la cessació de la seva activitat. Davant d’aquesta situació, són molts els arrendadors que es pregunten si han de tributar per les rendes no cobrades, ja sigui perquè han estat condonades, o bé perquè s’hagi pactat una moratòria de les mateixes.

Doncs bé, la Direcció General de Tributs en la seva consulta V1553-20 de 22 de maig, ve a donar resposta a aquestes preguntes en aquesta consulta en què la propietària d’un local comercial dedicat a botiga de modes i tancat amb motiu de la COVID-19, deixa de percebre la renda del mes d’abril. Segons la Direcció General de Tributs la tributació a l’efecte d’IVA i IRPF serà la següent:

Tributació en IVA
En el cas de les prestacions de tracte successiu, com són els arrendaments, la meritació de l’IVA es produeix en el moment en què resulti exigible el pagament de la mateixa. Això no obstant, quan no s’hagi pactat preu o quan, havent-se pactat, no s’hagi determinat el moment de la seva exigibilitat, o la mateixa s’hagi establert amb una periodicitat superior a un any natural, la meritació de l’Impost es produirà el 31 de desembre de cada any per la part proporcional corresponent al període transcorregut des de l’inici de l’operació, o des de l’anterior meritació, fins a la data esmentada.

En el cas objecte d’anàlisi el deute no ha estat condonat, sinó suspesa ja que hi ha una impossibilitat de fer front al pagament per part de l’arrendatari que, en principi, respondrà en el futur.

Per tant, en base a les regles de la meritació, en tant el contracte no es cancel·li o modifiqui, se seguirà meritant l’IVA corresponent a l’arrendament del local objecte de consulta, d’acord amb l’exigibilitat de les quotes d’arrendament que s’hagués pactat.

En el cas en què transcorri el temps, es reporten rendes i aquestes siguin incobrables, hi ha la possibilitat de procedir a la modificació de la base imposable d’acord amb el procediment establert en l’article 80 de la LIVA.

D’altra banda, si la suspensió es converteix en una condonació ja sigui parcial o total i es produeix amb posterioritat a la meritació de les operacions, procedirà la minoració de la base imposable. Si, per contra, la condonació es realitza amb anterioritat o simultàniament al moment en què s’hagi pactat l’exigibilitat, s’ha d’entendre que s’ha pactat una nova renda i per tant no formarà part de la base imposable (no es meritarà IVA per la part condonada).

En referència als autoconsums, en tot cas no estan subjectes a IVA els autoconsums de serveis derivats de la condonació de la renda de l’arrendament d’un local de negocis quan l’arrendatari no pugui realitzar cap activitat econòmica en el mateix per aplicació de les disposicions establertes durant la vigència de l’estat d’alarma.

Tributació en IRPF
En el cas que ens ocupa, l’arrendament no es realitza a efectes d’activitat econòmica, ja que no compleix el que estipula l’article 27 de la Llei 35/2006 (LIRPF) al no constar cap persona empleada amb contracte laboral i a jornada completa.

Estem per tant davant un rendiment de capital immobiliari.

El rendiment net del capital immobiliari es calcula per la diferència entre els ingressos obtinguts, és a dir, totes les quantitats obtingudes pel lloguer, menys aquelles despeses que siguin necessàries per a l’obtenció dels ingressos.

En el cas que ens ocupa, per al càlcul del rendiment net del capital immobiliari s’ha de tenir en compte que les modificacions en l’import fixat com a preu del lloguer (qualsevol que sigui l’import de la reducció), determina que el rendiment íntegre del capital immobiliari corresponent als períodes als quals afecti serà el corresponent als nous imports acordats per les parts.

En els casos en què es pacti l’ajornament dels pagaments pel lloguer, no és procedent reflectir un rendiment de capital immobiliari en els mesos en què s’hagi diferit el pagament, a l’haver-se diferit l’exigibilitat de la renda (no procedeix la imputació de la renda perquè aquesta no és exigible).

No obstant, sí que es podran deduir les despeses incorregudes en aquest període.

Cas diferent és aquell en què la renda no ha estat ajornada ni reduïda, sinó simplement no s’hagi pagat en el moment de venciment. En aquest supòsit, cal acudir a l’article 13 del reglament de l’IRPF que estableix la deduïbilitat dels “saldos de dubtós cobrament”.

Quan un saldo dubtós sigui cobrat després de deduir, es computarà com a ingrés en l’exercici en què es produeixi el cobrament. De tot l’anterior cal concloure el següent en cas d’impagament de lloguer:

1.- S’haurà imputar en l’any 2020, com a rendiment íntegre del capital immobiliari, les quantitats corresponents a l’arrendament de local, fins i tot encara que no hagin estat percebudes.

2.- Del rendiment íntegre computat es podrà deduir com a despesa els saldos de dubtós cobrament una vegada transcorregut el termini de sis mesos exigit reglamentàriament, o bé quan el deutor es trobi en situació de concurs.

En el cas que el deute fos cobrat després de deduir-se com a despesa, ha de computar l’ingrés en l’any en què es produeixi el cobrament.

En el cas d’impagament, com en els dos casos restants (modificació de l’import del lloguer i ajornament de la seva exigibilitat), es podran deduir les despeses incorregudes en aquest període, sense que tampoc sigui procedent la imputació de rendes immobiliàries que preveu l’article 85 de la LIRPF, resultant d’aplicació la reducció que estableix l’esmentat article 23.2 de la LIRPF quan es tracti d’arrendament de béns immobles destinats a habitatge.