You are currently viewing El govern aprova un Reial decret llei amb mesures fiscals

El govern aprova un Reial decret llei amb mesures fiscals

A l’últim Consell de ministres de l’any, el celebrat el 27 de desembre de 2023, el Govern ha aprovat el Reial decret llei pel qual s’adopten mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i al Pròxim Orient, així com per pal·liar els efectes de la sequera.

Entre les principals mesures que afecten l’àmbit tributari destaquen les següents:

Pròrroga de les rebaixes fiscals a les factures de llum i gas
A l’àmbit de l’energia, es manté la rebaixa fiscal sobre l’IVA de l’electricitat que consumeixen les llars. El tipus d’IVA serà el reduït del 10% sobre tots els components de la factura dels lliuraments d’electricitat. Aquesta mesura abastarà tot l’any 2024. Abans de la crisi energètica, la tributació era del 21%.

Per a la factura del gas s’aplicarà el mateix gravamen del 10%. Una rebaixa fiscal que estarà vigent de l’1 de gener al 31 de març del proper any. Aquest tipus d’IVA s’aplicarà a més a pèl·lets, briquetes i llenya, substitutius ecològics del gas natural procedents de biomassa i destinats a sistemes de calefacció. El període comprès per aplicar aquesta rebaixa comprèn l’1 de gener de 2024 i el 30 de juny d’aquell mateix any. Abans de la crisi, l’IVA en tots dos casos era del 21%.

L’Impost Especial sobre l’Electricitat mantindrà així mateix una reducció en el tipus impositiu el primer semestre del 2024. Durant el primer trimestre d’aquest any, el tipus de l’IEE quedarà fixat en el 2,5%. El segon trimestre, aquest passarà al 3,8%. Aquest impost arribava al 5,113% abans que el Govern comencés a impulsar mesures.

Quant a l’Impost sobre el Valor de la Producció de l’Energia, se n’impulsa una recuperació gradual després del descens dels preus de l’electricitat i la normalització del mercat elèctric. Durant el 2024, la base imposable serà l’import total que correspongui percebre el contribuent per la producció i la incorporació al sistema elèctric d’energia elèctrica. En el primer trimestre, aquesta base serà minorada a la meitat de les retribucions que corresponguin a l’electricitat incorporada al sistema. Al segon, ho serà en una quarta part de les retribucions de l’electricitat incorporada al sistema.

Fiscalitat energètica reduïda
En matèria de fiscalitat energètica, es fixen tipus impositius reduïts sobre els subministraments d’electricitat, gas natural, combustibles de biomassa emprats per a la calefacció -com a pèl·lets o briquetes-, així com per als subministraments de calor.

En el cas de l’electricitat, l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) se situarà en el 10% durant tot el 2024; l’Impost Especial de l’Electricitat (IEE) estarà al 2,5% durant el primer trimestre de l’any i al 3,8% durant el segon; i l’Impost sobre el Valor de la Producció de l’Energia Elèctrica (IVPEE) tindrà un tipus del 3,5% fins al març, passant a tenir un 5,25% fins al juny.

En el cas dels subministraments de gas natural, l’IVA se situarà al 10% durant els primers tres mesos del 2024, mentre que es mantindrà en aquest mateix nivell per als combustibles de biomassa durant sis mesos. Els subministraments de calor seguiran aquesta mateixa pauta, depenent del seu origen fòssil o renovable.

Eficiència energètica
El text del Reial decret llei reforça l’aposta del Govern per impulsar la rehabilitació energètica d’habitatges o edificis, en prorrogar les deduccions d’IRPF vinculades a les obres realitzades amb aquesta finalitat. Per aquest motiu, s’estén fins al 31 de desembre del 2024 totes les mesures destinades a les reformes que ajudin a fer un consum més sostenible d’energia, ja sigui a cases particulars o en blocs de veïns. Aquests ajuts, vinculats al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), permetran deduir-se un 20%, 40% o 60% d’IRPF als que impulsin aquestes actuacions sobre les seves propietats. Uns percentatges subjectes al tipus d’habitatge i a la profunditat de les obres que es facin per assolir l’objectiu de reduir el consum i obtenir els certificats corresponents que així ho avalin. Juntament amb això, cal destacar la pròrroga en la llibertat d’amortització per a aquelles inversions que utilitzin energia procedent de fonts renovables.

IVA dels aliments
La rebaixa impositiva sobre els aliments que ha estat vigent tot el 2023 es prorrogarà fins al 30 de juny del 2024. Les pastes i els olis d’oliva i llavors també seguiran amb l’IVA reduït del 5% com ja passava fins ara. A més, els considerats com a aliments de primera necessitat mantindran un tipus d’IVA del 0%. Això afectarà els següents:

  • El pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l’elaboració del pa comú.
  • Les farines panificables.
  • Els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.
  • Els formatges.
  • Els ous.
  • Les fruites, les verdures, les hortalisses, els llegums, els tubercles i els cereals, que tinguin la condició de productes naturals d’acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Aquestes mesures que busquen continuar abaratint la cistella de la compra continuaran sent únicament per al consumidor. Per tant, aquesta reducció no es podrà dedicar a incrementar marges de beneficis empresarials que puguin portar a un encariment de la cadena de producció.

Autònoms
L’Executiu continuarà donant suport als treballadors autònoms amb el manteniment dels ajuts i beneficis fiscals aprovats en els darrers anys per facilitar-los la tasca. Per fer-ho, es permetrà que apliquin el mètode d’estimació objectiva per al càlcul del rendiment net de la seva activitat econòmica. Això evitarà un increment en les seves obligacions, en estendre’s durant el 2024 els límits quantitatius que delimiten a l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques l’àmbit d’aplicació del mètode d’estimació objectiva.

L’excepció són les activitats agrícoles, ramaderes i forestals, que ja tenen un límit quantitatiu per volum d’ingressos específic. Passarà el mateix amb l’IVA, en prorrogar-se el proper exercici els límits per a l’aplicació del règim simplificat i el règim especial de l’agricultura, la ramaderia i la pesca.

Gravàmens energètics, bancari i de solidaritat
El Reial decret llei inclou la pròrroga durant el 2024 dels dos gravàmens temporals previstos a la Llei 38/2022, de 27 de desembre, per a l’establiment de gravàmens temporals energètic i d’entitats de crèdit i establiments financers de crèdit. A més, contempla la futura revisió dels dos gravàmens per a la seva plena integració al sistema tributari. De la mateixa manera, també es preveu una possible concertació amb les comunitats del País Basc i de Navarra. El text planteja a més l’establiment a la Llei de Pressupostos Generals de 2024 d’un incentiu perquè els obligats al pagament al sector energètic hi accedeixin si realitzen inversions estratègiques des de l’1 de gener de 2024.

Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes
Es prorroga l’aplicació de l’Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes mentre no es produeixi la revisió de la tributació patrimonial a les comunitats autònomes. Circumstància que està vinculada a la reforma del sistema de finançament autonòmic. I el mínim exempt de 700.000€ serà aplicable als contribuents tant per obligació personal com a real.